Людина не товар, тому не продається!

Людина не товар, тому не продається!

У світі процвітає работоргівля…
І це не згадка про страшний період
рабства у прадавні часи.

      «Людина – не товар!» Саме таке гасло лунало в стінах училища під час реалізації Всеукраїнського соціального проекту спрямованого на протидію торгівлі людьми.

       Можливо багато хто із нас навіть і не задумувався про те, що в сучасному світі існує проблема торгівлі людьми, в той час коли вона набирає глобальних масштабів. Про це повинен знати кожен, незалежно від свого віку, соціального статусу, освіти та місця проживання. Особливо потреба обізнаності щодо даної проблеми стосується сучасної молоді, яка стоїть на порозі дорослого та самостійного життя. Щороку за кордон виїжджають сотні тисяч людей, в тому числі і молодь, в пошуках роботи та кращого життя.
Стан необізнаності, непоінформованості досить небезпечний, тому що сучасний соціум водночас забезпечує як розширення можливостей для розвитку особистості учнів, так і певний спектр потенційних загроз. Використовуючи складну економічну ситуацію в Україні, високий рівень безробіття, малу обізнаність населення нечисті на руки ділки організували кримінальний бізнес — запрошення громадян працювати за кордоном, де вони зазнають жорстокої експлуатації, заробляючи мізерні кошти для себе і тисячі — для організаторів цього бізнесу.
      Ми можемо по-різному це сприймати, думаючи, що мене це не стосується та цього ніколи не трапиться зі мною. Насправді це не так, від цієї проблеми не застрахований ніхто, оскільки вона неабияк стосується нашої держави. Торгівля людьми не визнає державних кордонів, не робить різниці між розвиненими державами та державами, що розвиваються. Вона чудово адаптована як до бідності, так і до розкоші.. Саме тому протидія цьому ганебному явищу є основним завданням сьогодення а найкращим методом запобігання попадання кожного із нас в ризиковану ситуацію є проведення превентивної робота з молоддю.
     Вже не один рік поспіль, ми активно працюємо, щоб попередити або навіть унеможливити потрапляння молоді нашого училища в ситуацію ризику. Даний напрямок роботи ми проводимо в тісній співпраці з Вінницькою обласною правозахисною організацією «Джерело Надії». В 2019-2020 навчальному році, за фінансовою підтримкою Представництва Міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні, Міністерства міжнародних справ Канади та Міністерства закордонних справ Королівства Норвегії розпочато реалізацію Всеукраїнського соціального проекту «Підвищення обізнаності вразливого населення щодо безпечної міграції та працевлаштування». Метою якого — підвищення обізнаності вразливого дорослого населення та молоді, в тому числі учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти, щодо небезпеки торгівлі людьми та засвоєння ними навичок безпечної міграції і працевлаштування. В реалізації даного проекту задіяні десять ЗП(ПТ)О Вінниччини, в дане число увійшло і наше училище.
      Початковим етапом роботи було здобуття професійних вмінь та навичок членами соціально-психологічного осередку учнівського самоврядування училища. Для цього практичним психологом училища — Нагало Тетяною та учнями училища – Мельником Владиславом, Марченком Олександром, Миколайчуком Владиславом та Пікулою Оленою пройдено навчальний тренінг з даної тематики. По закінченню якого було отримано не лише сертифікати, але й необхідні знання та практичні навики для проведення просвітницької роботи з учасниками освітнього процесу в училищі.
     Після цікавого навчального тренінгу, що провели фахівці Вінницької обласної правозахисної організації «Джерело Надії», навчені тренери, повні сил, енергії та бажання поділитися отриманими знаннями та вміннями, приступили до реалізації даного проекту в стінах вищому професійному училищі № 42.


      Цікаві гості, незвичайні зустрічі, гострі теми – так відбувалось спілкування із молоддю училища! Особливість даного спілкування полягала в впровадженні освітньої методики «рівний-рівному», використання якої, як свідчать дослідження, особливо ефективне у проведенні просвітницької роботи.

      Інформаційна кампанія супроводжувалась роздачею буклетів та пам’яток з протидії торгівлі людьми. Підготовленні учні-тренери проводили тренінги на яких знайомили своїх однолітків із сучасним станом проблеми торгівлі людьми та методами, які використовують злочинці, щоб затягнути людину в тенета рабства, а також інформували про правила безпечного виїзду за кордон та про організації, що надають допомогу потерпілим від торгівлі людьми.
      Торгівля людьми – не міф, а наша сумна реальність. Саме тому пам’ятайте, що ця проблема знаходиться поруч, плануючи їхати за кордон подбайте про свої права та безпеку.


Нагало Т.Ш., праткичний психолог

Залишити коментар

Яндекс.Метрика